Noor Faizah's FotoPage

By: Iezah Azizam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 20-Jul-2009 15:37 Email | Share | | Bookmark
Kerinduan x terhingga pada........

Dalam Kenangan... SHAGGY









Shaggy....
Nama yang En. Hubby aku pilih utk kucing kesayangan kami ni....
Biasa kucing2 aku nama yg besa2 je aku letak, cammy, ciki, ciko, boboy, teh, tam, comel, ayang.... tp ada 1 nama yang unik sampai skang ni aku ingat, masa aku sekolah rendah dulu aku letak nama kucing aku LIN nama penuh dia NORFAZLINA HAZLIN... ekekekeke cam nama org lak... x tau la masa tu aku ckp minat nama tu... tu yg aku letak nama LIN tu.....

Si Shaggy ni lak... hubby aku yg letak nama dia... dia kata comel, boboy semua tu dah besa... tu yg dia letak Shaggy Mr Loba Loba... agaknya dia teringat si Shaggy penyanyi tu kot....

Sejarah kehadiran Shaggy dlm hidup kami....
Sebenarnya sblm Shaggy aku ada bela 3 ekor kucing, 1 betina 2 jantan, 1 persian 2 kampung.... si Tam, Teh ngan Cammy, sblm tu boss aku ada bg sekor persian aku letak nama Ciki... rupa dia pun ala2 cam shaggy gak... tp aku sempat bela sebulan je, pastu dia ilang... x tau ke mana... si Teh ngan Tam pun boss aku bg, keturunan persian gak, Cammy aku jumpa kat pasar malam aku wak balik...

Masa aku nak kawin, pastu kononnya nak cuti panjang x de sapa nak jaga so aku bawa balik kampung, cuma yg aku bawa balik si Cammy ngan si Teh... si Tam dah ilang cari jantan gamaknya...

So agak lama aku x bela kucing...
Pada satu pagi dlm awal bulan 8 thn 2004, aku ngan somi kononnya nak kuar g breakfast pastu dengar bunyi anak kucing mengiau kat bwh (masa tu umah aku tkt 1) aku pun jenguk la ke bawah, nampak anak kucing, kebetulan lak jiran sebelah umah aku pun ada bela kucing & kucing dia pun baru je beranak... si ibu kucing sebelah pun jenguk gak ke bawah, aku ingatkan anak dia jatuh... aku ambik pastu letak la kat siibu td... tp ibu tu cam marah... x nak terima.... nak letak balik kat bwh sian dia kesejukan.. pastu memang aku x nampak anak2 kucing yg lain... so aku & somi ambik keputusan bela dia dr baby yang msh terketaq2 dok jalan sampai dah beso panjang....

Pagi tu jugak kitorg p cari botol susu, susu & makanan utk dia.... aku pernah ambik mc gara2 shaggy demam & muntah2... risau aku.....

Masa kami pindah ke Cheras dr Gombak, mulanya kami tglkan shaggy kat Gombak... sbb aku tau kalau dtg Cheras dia x bebas, ye la umah aku tkt 9, umah Gombak tkt 1 je, dia bebas kuaq masuk... aku pesan kat makcik sebelah tu tolong tgk2 kan si Shaggy... seminggu je aku bertahan kat Cheras.. alih2 balik gak gombak ambik Shaggy... masa tu kete x de lagi... bwk dia naik mtr... hehehe... tp kat Cheras spt yg dijangka dia memang x betah dok umah tinggi2... dia pandai turun tp x pandai naik balik... so kitorng biarkan dia kat bwh, cuma pagi2 dia akan tunggu kat motor kami, aku akan bg dia makan....

Dekat sebulan dia kat bwh lepas tu aku x nampak dah dia.... puas kitorg cari dia x jumpa, akhirnya aku baru dpt tau rupa2 nya ada kakak kontraktor tu yang ambik dia, dah lama dia aim Shaggy... dia ingat x de tuan tu yg dia ambik.. aku dpt tau pun masa dia buat renovation umah aku.... dok sibuk cite pasal kucing alih2 dia ckp la mgkn kucing yg dia ambik tu Shaggy... bila aku tunjuk gambo Shaggy dia ngaku itu Shaggy kami tp dia panggil BUBU sbb kaler kelabu... dgn dia pun Shaggy dah ilang.. x tau la ada org buang kot... sian Shaggy... tp dia sempat bg zuriat dia kat kucing kakak tu....



***********************************************************************************************************************************************

Ok pengomen terpantas utk N3 MARA PROFESSIONAL COLLEGE, BERANANG disandang oleh PAKCIK PI http://pemancingikan.fotopages.com ... TQ Pakcik PI sbb rajin singgah FP ni... rajin2 mai la lagi....



Thursday, 16-Jul-2009 02:11 Email | Share | | Bookmark
MARA PROFESSIONAL COLLEGE, Beranang

Terima kasih buat teman2 di atas sokongan kalian... Alhamdulillah kami berdua kuat & tabah menghadapinya... insyaAllah dgn sokongan kawan2 yang x putus akan buat kami semakin tabah.. we know u all love us... we love u all too... love so much...

N3 ni aku dah pnh buat, saja nak recall balik, lgpun aku pun memang x ke mana2 utk seminggu dua ni maka ini la terjadi.... heheheh aku munculkan balik yang lama heheheh.... tetiba teringat kawan2 kolej dulu. arghhh rindunyaaaa..... pg ni aku x leh nak tido... tah la puas dah golek sana golek sini mata x nak lelap... so aku pun bangun la bukak TV buat teman, sesambil layan pc ni hahh, sesambil panaskan rendang siang td, ni jap gi nak buat nasik goreng utk sarapan karang... itupun kalau aku masih segar bugar lagi.........




Kolej Professional Mara, Beranang....

Quote:
MARA Professional College Beranang (KPMB) was formerly know as MARA Institute of Commerce (IPM), which was established in May 1977. Its first rented premise was at the second floor of Bangunan Sing Hoe Motor, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. At that time, it had an enrolment of 100 students and 4 lecturers. In August 1982, moved to a new building at Bandar Tun Abdul Razak, Cheras. This new building had hostel facilities, which accommodated 400 students. In 1982, IPM was placed under MARA Secondary Education Division (BPM).
Later in 1984, MARA Commercial Education Division was formed and IPM was put under this new wing.Following the relocation of MARA Headquarters to its new building in February 1986, IPM occupied the vacant floors in the MARA old building at Jalan Tuanku Abdul Rahman.In February 1993,IPM rented a new premise at Wisma Sachdev and Wisma Thakurdas, which are located at Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur. Finally, in June 1998, KPM moved to its permanent twenty-five acre campus located at Lot 2333, Jalan Seremban / Kajang, 43700 Beranang, Selangor. In April 1999, MARA Institute of Commerce (IPM) changed its name to MARA Professional College (KPM) in line with MARA's vision of providing professional courses to students.
Initially, courses based on syllabuses of London Chamber of Commerce & Industry (LCCI) were offered. Besides LCCI courses, a wide range of courses such as Matriculation ICSA, Tourist Guide, Certificate in Reservation & Ticketing and Certificate of Company Secretaryship were introduced in late 1980's until 1990's.In June 1999, KPM ran its first own study programmes with an enrolment of 56 students for Diploma in Accountancy courses and 84 students Diploma in Business Studies courses. These programmes obtain their accreditation from the National Accreditation Council or "Lembaga Akreditasi Negara (LAN)" in 2001
KPM Beranang added another new course in October 1999, which is Higher National Diploma in Computing (Business Information Technology). This is a franchised programme from Edexcel Foundation formerly known as Business and Technology Education Council (BTEC) of United Kingdom. This course attracts many students due to the rapid expansion of computer usage nowadays.
At present, KPM Beranang offers four courses, namely
a. Diploma in Accountancy (DIA)
b. Diploma in Business Studies (DBS)
c. Higher National Diploma n Computing (Business Information Technology)-(HND-BIT)
d. Diploma in Agro-Business (DAB) .


u know what? we are the 1st batch arrived... only 18 of us.... 2 weeks we are alone until the other student came.... huhuhu.... so terrible that time but it became a sweet memory now....

haaa yang bold kat ataih tu era kami la tu....
sebelum tu kelas kami kat wisma Thakurdas, Jalan Raja Laut... pastu IPM@KPM masa tu dah ada bangunan sendiri x yah nak sewa2 lagi, maka berpindah la kami ke sana.....
betapa azabnya waktu mula2 pindah ke Beranang... masa tu kelas aku yang pertama sampai... course lain sedang cuti sem... sbb course kami ni kira course jangka pendek... so kami x de la cuti sem... seramai 18 org 1 kelas KPP8 berpindah ke Beranang dgn jayanya....

Tanpa kemudahan2 asas... air pun x de.. kena berangkut dari lori kat main gate sampai ke hostel, bila sampai ke hostel air dah tinggal 1/2 baldi... nak tau nape? sbb dah byk tertumpah kat tgh jalan, dah la jalan berbukit2..... masa tu kalau x silap aku SUKOM sama so air kena catu....

Time tu bangunan hostel cam dorm asrama... 1 bilik 8 org.... masa kami mula sampai dulu katil pun x de lagi cuma ada tilam... pakat bentang la tilam atas lantai baring kat situ.....

Makanan? jgn harap... kantin pun x bukak lagi... nak makan kena g luar, tunggu bas g la pekan semenyih ke kajang ke... sbb masa tu x tau sgt belah2 mantin nuu....

Kami pernah jalan kaki beramai2 kononnya nak cari gerai makanan yang terdekat,.... almost sampai ke Rinching x jumpa2... bayangkan betapa penatnya.. dah tu kena kejar dek anjing hehehe... lintang pukang menyelamatkan diri... ye la malam2 mana ada bas sgt, transport lain jgn harap... rules kolej salah satunya x dibenarkan bwk transport sendiri... bas paling glamor time tu FOH HUP... tah ada lagi ke x....

Masa tu Tasik Kesuma tu hanyala tasik baru nak teroka buat bangunan...depan KPM seberang jalan tu hanyala lalang2 & pokok renek sahaja, tp skang ni dah cantik kemudahan dah byk... byk perumahan... kalau lapar ke perlukan apa2 ke blh g beli deretan kedai kat tasik kesuma tu... dulu sebelah KPM@IPM tu ada Giat MARA tp skang ni x tau la mana p Giat MARA tu....

Bus stop pun ada... dulu berdiri le tgh2 panas nak tunggu bas... berejam lak tuh, naik menggelegak otak nih... aritu aku ada stop kat situ tp just kat main gate je la... main gate pun dah berubah.. dulu pondok guard letak kat tengah2 so ada dua hala la, skang ni kat tepi... pak gad skang aku x tau la guana, pak gad dulu miang, dah tua tp kemainnya , aku yg selalu jd mangsa kena pegang tangan time nak ambik outing card... galak kemain...

Tp sayang semua tu hanya dlm ingatan.... x de lak aku snap gambar masa tu kamera biasa je, nak kena beli kodak lagi nak cuci lagi, aku student masa tu mana ada duit nak buat semua tu.... huhuhuhu... ni je antara gambar2 kami...






Dua2 gambar di atas, adalah bebudak kelas aku semasa kami p overland trip ke Penang & Perak

Al-Fatihah utk Arwah Shukri.... Semoga Rohnya di tempatkan di tempat orang2 beriman... amin...




Ni dlm kelas kat Wisma Thakurdas, KL sblm pindah.. kenangan terindah bersama kalian...

Mesti korang tertanya2 course apa aku ambik kat kolej ni kan?? aku ambik KPP (Kursus Pemandu Pelancong in Spanish & English Language batch ke ... sempat la jugak aku jd tourist guide utk 5 tahun, pastu bila aku dah masuk gomen, aku dah x buat guide dah... bkn x de job, job byk cuma lepas aku kawin terus aku stop sbb kononnya x nak pisah ngan en. Hubby.. ye la kadang2 kena outstation 3/4 ari.... memang jarang ada kat umah.... so aku decide stop je... lesen Tourist Guide aku pun tah mana aku campak.. hehehehe kadang2 rasa rugi gak.. ye la bkn senang nak dpt lesen tu... kalau swasta mau kena bayar 5/6 ribu utk kelas.... lagipun bumiputera x ramai sgt yg btl2 serius...

Tgk la nanti kalau ada rezeki & sihat aku nak p sana lagi just utk ambik gambo nak bandingkan zaman aku ngan zaman skang ni... rindunya suasana time tuuu....


********************************************************************************************************************************************************

Ni award utk N3 SUDAH TAKDIRNYA BEGITU..... kali ni KAK BAAYAH http://kimiein.fotopages.com/ yang berjaya mencopot 1st place... TQ kak sbb sudi jd pengunjung setia FP saya.... terima la award ni kak...



Friday, 10-Jul-2009 22:08 Email | Share | | Bookmark
Sudah TakdirNya Begitu.....

Sebagaimana yang lain2.... yang ini pun menerima nasib yang sama... sudah 6 kali.. tah la aku x tau di mana silapnya.... aku kehilangan lagi... bayi dlm kandunganku yang akan berusia 11 minggu esok (sabtu) dah meninggalkan aku.... hanya kantungnya saja yang masih ada dlm rahim aku.... hari Isnin aku akan buat D&C di HUKM....

Aku pun x tau nak crita bagaimana ianya terjadi.. senasib dgn Pau & Mira... just 1 spot bleeding... and it's over... what to say... hanya tawakal & redha dgn ketentuan Ilahi..... apa yang aku boleh buat? sabar & memohon kekuatan dan petunjuk dr Allah Taala....... mungkin di dunia kami miskin anak2... insya Allah di Akhirat sana kami dikelilingi ngan anak2 yg sentiasa mendoakan kami... mudah2an insyaAllah ....

Terima kasih kawan2 di atas sokongan kalian, terutama TKB... insyaAllah, berkat sokongan kawan2 insyaAllah aku kuat menghadapi ujian Allah.... Allah sayangkan kami sbb itu dia duga kami..... mungkin dgn cara ini dosa2 kami ditebus..... ini hanya dugaan kecil yang Allah turunkan pada kami, ada org lagi besar dugaan Allah bg pada mereka.....

Okla, ter 'emo' sat... ni ada gambo masa aku p kenuri 2/7 aritu, member opis hubby aku Azrul & Rozie, di Taman Nakhoda, Batu Cave... tp aku letak muka aku je la... gambo pengantin nanti korang p la jenguk FP en. hubby http://minmolek77.fotopages.com, itupun kalau dia dah apdet...








*************************************************************************************************************************

Inila dia penerima award pertama dari aku sbg commentator pertama utk n3 AKU YANG KURENG.... blh la melawat FP TUAH ni kat http://tuahhanani.fotopages.com, Thanks dik nanti copot la lagi ye...



Tuesday, 7-Jul-2009 16:00 Email | Share | | Bookmark
Aku yang kureng....

Hmm.. aku kekeringan sumber... hahahaha almaklumla dok dlm umah je... paling jauh pun td aku p JPJ kat umah aku nak renew lesen aku... saja je la jalan2... terperap dlm umah pun stress gak.. at least ada la exercise sikit....

Minggu ni aku x ke mana2 niat nak join geng TKB & TLM karok kat pavillion x kesampaian.... ikutkan ati aku nak p gak... tp hubby kata

" dok umah rehat.... awak tu baru kuar spital, jgn nak lasak2"

"huhuhu baik boss"

Tp aku x dok umah gak, aku p opis, sbb aku nak buat claim OT.. hehehehe tp hampeh.. tenet x dak la pulak, x leh nak buat ceh… alih2 balik je la…. Tu pun En. Hubby tanya nak p karok ke? Time tu dah tghari… malas la dah separuh jalan x syok aaaa…. Hehehehhe eleh cam p sana nak nyanyi… kang berdentum dentam ribut petir kang… hahahahha tp saja p nak memeriahkan apa salahnya kan? x pe la nest year aje la....

Ok la layan je la gambo2 ni....ni kira gambo lama gak la... lama x lama pun dlm hujung bulan 5 aritu... saja test camera En. Hubby & camera cik NON aku yang masih besar jasanya... pemandangan sekitar Wetland Putrajaya & masjid, time tu aku balik dr. OT singgah la sat... time matahari baru nak membenamkan diri...








********************************************************************************************************

Mulai N3 ini, aku kan memberi award penghargaan pada 1st comentator FP aku ni....
walau pun x seberapa... tp boleh la ek... heheheh aku x pandai nak edit mengedit ni....aku pakai photoscape je... photoshop aku x pandai guna... heheheh malas nak blaja sama....
ni la rupa award aku utk sementara ni... kalau aku rajin sok blh la aku buat yang lain pulak.... tp rajin ke? hehehehehhe....




Friday, 3-Jul-2009 17:51 Email | Share | | Bookmark
Bertemu kembali.......

Quote:
TERIMA KASIH YANG X TERHINGGA BUAT TEMAN2 SEMUA YANG MENDOAKAN KESIHATAN AKU & BABY KAMI, AKU AMAT2 MENGHARGAI SOKONGAN KALIAN SEMUA...TERIMA KASIH BANYAK2 DARI KAMI BERDUA...AKU SAYANG KORANG....


Salam pertemuan buat teman2 sekalian...
Akhirnya selama 25 hari aku bertapa dlm spital berjaya jugak aku membebaskan diri .... wah bahagianyaaaaaa.......ops... cop... cop... cop.... aku bkn lari dr spital ye, tp aku dibebaskan bersyarat... heheheh syaratnya buat masa ni tiap2 ari rabu tiap2 minggu aku kena ngadap muka doctor2 kat HUKM tu, kalau aku gagal, alamatnya aku kena ngadap muka diorang ari2 hehehehe apa blh buat.... x pe la utk aku gak kan....

Hmm last weekend 27&28 Jun 2009 aku sempat balik jengka, tu pun puas aku buat muka sudut kat doctor nak mintak izin balik sbb ayah aku masuk spital…. Tah la sampai skang x tau apa puncanya, doc kata ayah aku kurang protein… dia dah mintak balik nak berubat cara kampung… so skang ni dia berada di Kedah umah nenek aku, dia kata dah ok sikit, bengkak di kaki dia dah susut dah… Alhamdulillah…

Okla sambung lak xtvt aku masa kat kampung… skang ni musim buah2an, kat umah aku yang ada cuma manggis & durian… balik baru ni manggis dah byk masak, apa lagi petik la…. Durian blm gugur lagi…. Dulu pokok rambutan byk kat umah aku, tp skang ni cuma tgl sepokok je, itu pun rambutan gading yang kuning tu…… aku pun x pasan ada x buah kali ni… sonok tgk diorang makan manggis… memula tu aku jual mahal gak, takut gula aku naik….. alih2 mana tahan beb, aku bantai gak 4/5 bijik… ha nah ko memang naik btl… esoknya baru turun ke paras normal…. Aduh la… takut dah aku nak makan……

Dah siap ambik buah segala, kitorang tangkap pulak ikan2 puyu ayah aku dlm kolah…. Saja teringin nak makan ikan puyu… dpt la beberapa belas ekor, tu yang dlm gambor tu baru dpt, yang byk2 hubby aku x snap sbb dia sibuk snap gelagat anak2 buah aku si Qaseh & Asyraf…. Ok la layan je la gambo2 ni ye....










[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net