Noor Faizah's FotoPage

By: Iezah Azizam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-May-2010 09:30 Email | Share | Bookmark
Coretan untukmu Sayang....

Buat anak mama, Aleesya...
X lama lagi tanggal 31 May datang lagi....
Masih segar ingatan mama padamu sayang walaupun sudah 3 tahun Aleesya meninggalkan
mama & ayah..... begitu juga dgn abang Adib.... walaupun anak2 mama tiada di sisi mama
tp kehadiran kalian walaupun seketika meninggal kesan mendalam buat mama dan ayah....

Aleesya....
Dalam bulan Februari 2007 mama mendapati diri mama mengandung lagi....
kali ni mama tekad x nak cuai lagi, sudah 4 kali mama kehilangan anak2 mama,
mama berjanji pada diri mama yang mama akan menjaga kandungan kali ni dgn lebih baik....
Kandungan kali ni mama pulak yang alah, tp x lah teruk... biasanya tiap kali mama mengandung ayah yang akan pening2 muntah2... tp kali ni ayah steady aje.... mama lak yang merasa... x pe sayang...
demi anak mama, mama terima semua itu dgn senang hati....

Aleesya sayang....
Aleeysa membesar dlm rahim mama dengan sempurna & sihat... walaupun mama terpaksa berulang
alik ke HUKM 2 minggu sekali, terpaksa tundakan kerja2 mama demi anak mama.... mama x kisah...
janji anak mama membesar dgn sihat.....

Di Hospital macam2 para doktor & nurse cuba utk pastikan anak mama nanti keluar dengan selamat....
mama kena cucuk insulin 5 kali sehari... mama rela sayang... walaupun perut & paha mama penuh
dengan kesan suntikan.... tp mama x kisah.... Alhamdulillah Aleesya masih membesar dlm rahim mama... dan doktor pun sahkan Aleesya sihat... alhamdulillah itu yang mama nak dengar... doktor2 sblm ni kata kandungan mama mungkin berisiko cacat @ x sihat, sbb mama ada diabetes, tp setelah beberapa belas minggu kandungan mama, doktor sahkan anak mama sihat... mama bersyukur sangat2...

1 May 2007... mama & ayah ke rumah opah ( mak pd ayah aleesya) aleesya di Gombak, saja
menziarahi opah & atuk, mereka pun happy dlm risau.... happy sbb x sabar nak tgk org baru dlm famili... kalau ikutkan Abg Adib cucu sulung ke dua belah pihak... tp sayang abang Adib pergi dulu.... jadi Aleesya la harapan Opah & Atuk.... Hari tu jugak mama ada janji dgn sahabat baik mama nk jumpa
di care4, Wangsa Maju... Seronok dapat jumpa teman mama ni.. Sudah habis pertemuan ni, mama & ayah menghala balik ke rumah kita di Cheras, sblm tu kita singgah solat maghrib di Masjid AlRidzuan,
Ulu Klang.... Maghrib kan pendek... jadi kita singgah la solat dulu....

Masa kita sampai masjid, Imam baru stat solat Jemaah.... jadi mama terus ke tempat wuduk...
sedang asyik mama mengambil wuduk mama x sedar hand bag mama dah dikebas oleh hamba Allah
ni.... mama terkejut... mama x nampak kelibat sapa yang ambik... tp mama berlari mengejar... mama
pun x tau mama kejar sapa... mama panik... mama lupa anak mama dlm perut.... mama menangis.... bila Aleesya bergerak2 dlm perut mama, baru mama sedar, mama tgh mengandung, mama x sepatutnya
berlari.... yang dah hilang tetap hilang... nasib baik jemaah2 situ prihatin... mereka tolong mama....
tenangkan mama... Ayah dah risau bila tgk mama berkeadaan begitu.... x pa la , mungkin pencuri tu dlm kesusahan.... mama redha je... nasib baik mama x jatuh masa berlari tu.... tapi sampai sekarang mama x pernah singgah masjid tu... mama fobia....

Aleesya...
24 May 2007 kita ada temujanji dgn doktor... mama MC lagi... & doktor tetapkan 6/6/07 scan, nak tgk
jantina Aleesya.... mama excited sgt.. x sabar rasanya nak tgk, tp mama x kisah apa pun jantina anak mama janji anak mama sihat.... tp mlm tu mama rasa lain.... mcm ada sesuatu nak keluar.... tp mama x sakit... Aleesya pun bergerak ok.... tp mungkin itu satu kesilapan mama, sepatutnya mama terus ke
HUKM.... tp mama x pegi sbb minggu tu kita nak balik kedah.... mlm tu mama tido berlapikkan bantal
bawah pinggul mama supaya lebih tinggi dr dada... Alhamdulillah esoknya dah ok.... x de apa2....

25 May 2007 (Jumaat), Tok & Maksu Aleesya dari Pahang datang umah kita, sbb Sabtu 26-28/5/07 kita nak balik Kedah, nak jenguk Nenek @ Moyang Aleesya, sbb dia pun x sihat.... jd Tok & maksu nak ikut
kita balik.... semua ok dlm perjalanan..... kita siap singgah Pulau Pinang mengahdiri majlis perkahwinan
sahabat kolej mama, sekarang sahabat mama tu pun dah punya anak seorang, kita siap naik menara
Alor Setar, berjalan sana sini.... mama x tahu yang anak mama ni letih.... maafkan mama sayang.....

Bangun tido 27/5/07 (Ahad) mama dapati ada sedikit darah pada seluar mama.... mama kejutkan ayah, ayah panik.... bincang punya bincang ayah decide nak bwk kita balik KL, sbb kalau boleh ayah nak HUKM yang selamatkan Aleesya.... Pagi2 tu mama & ayah siap berkemas, Moyang tya kenapa nak balik awal, kata nak balik isnin.... mama ckp ayah ada kerja.... kami rahsiakan dari semua org.... tp mungkin naluri org tua rasa cam ada yg x kena, dok asak mama dgn macam2 soalan sampai la mama cerita yang sebenar.....

Moyang suruh ayah hantar mama ke Hospital Alor Setar (HAS), masa ni HAS lama lagi blm berpindah
ke hospital baru... Moyang takut terjadi apa2 pada kita masa dlm perjalanan...bila sampai hospital doktor scan, dia kata aleesya dah nak keluar dah, kaki aleesya dah kat pintu rahim.... mama memang x rasa
sakit pun... jadi doktor tahan mama di wad... doktor nak paksa Aleesya keluar... tp mama x bagi..
mama kata kalau dia nak keluar biarla dia keluar sendiri.... sbb mama x nak kes abang Adib berulang
pada Aleesya.... sampai sekarang mama menyesal membenarkan doktor paksa abang Adib keluar...Mama masih berharap agar Aleesya kuat bertahan..... x putus2 doa mama utk Aleesya...

Aleesya sayang...
selama 4 hari kita di HAS... doktor memang x boleh buat apa2 dah.... Ayah terpaksa balik KL, sbb cuti ayah x byk, lgpun ayah terikat dgn kontrak lagi masa tu.... Mama menangis masa ayah datang jumpa mama sblm dia balik rumah kita... Ayah balik naik bas sbb mama x bg ayah drive jauh sorang, mama
risau... ayah akur... tp setiap malam ayah akan kol tya khabar kita.... mama tau ayah pun risau akan kita....

Aleesya anak mama....
Pada jam 12.30 pg 31 May 2007 hujan lebat turun mencurah2 di luar HAS... tp mama rasa panas... perut mama sakit cam nak buang air... mama ke bilik air.... mama tgk ada darah lagi..... mama balik semula ke katil slps buang air..... x berapa minit tu sakit perut dtg lagi... mama malas nak ke bilik air lagi... bilik air jauh... berpeluh2 mama menahan sakit perut atas katil... x lama selepas tu mama rasa ade sesuatu nak keluar, mama cuba tahan tp dia keluar jugak meletup basah tilam.... Air ketuban Aleesya dah
pecah..... mama panggil nurse... terjerit2 mama panggil nurse... padahal x jauh mana pun kaunter nurse tu dgn katil mama... mungkin bunyi hujan di luar membataskan pendengaran nurse tu... terjengket2
mama berjalan ke kaunter nak bgtau nurse... tp nurse tu buat x endah dgn mama, dia suruh je mama pakai pad.... cek pun tidak tgk pun tidak... mama akur...

Jam 5.30 pagi doktor bertugas panggil mama masuk bilik rawatan.... dia nak keluarkan aleesya.... sampai sini je mama dapat pertahankan Aleesya.... Doktor keluarkan Aleesya.... mama bleeding byk... uri Aleesya tertinggal kat dlm.... terpaksa buat DnC... tp kena tgu bilik operation kosong.. jd doktor suruh mama berehat dlm bilik rawatan saja...

Selepas Aleesya dikeluarkan mama nampak Aleesya bergerak2.... tp Aleesya x menangis macam
abang Adib... Aleesya diam je, cuma bergerak2 je...Nurse tunjukan Aleesya pada mama, tp mama x nak pandang, mama palingkan muka.... Maafkan mama sayang, masa tu mama x sanggup menatap wajah
Aleesya, mama takut mama x dapat kawal emosi, tp nurse tu pujuk mama supaya tgk Aleesya, lepas ni mama dah x de peluang nak tatap wajah anak mama.... mama gagahkan diri memandang... memang berjuraian air mata mama....

Aleesya kecik je...kecik dr tapak tangan mama, tp Aleesya panjang... kalau Aleesya dh besar mesti Aleesya tinggi orgnya.... Jari Aleesya panjang & runcing macam jari ayah, raut wajah Aleesya macam wajah ayah, bkn mama saja yang perasan Aleesya cam ayah... Tok & moyang pun kata yang sama,
mak2 sedara sepupu Aleesya pun kata yang sama, Aleesya dah tumbuh rambut sejemput masa ni.... jari2 Aleesya pun dah pecah2 dah x melekat lagi.. usia Aleesya masa tu 19 minggu....

Lepas tu Nurse kata Aleesya dah x de, sbb Aleesya dah x gerak... dia bungkus Aleesya dgn kertas pastu balut cam apam balik... dia letak atas meja dlm bilik rawatan.... mama menangis... sian anak mama... x berapa lama lepas tu doktor datang balik.... Doktor kanak2 pun ikut sekali sbb dia nak pastikan betul2 yg Aleesya dah x de, sbb dia takut jd kes cam beberapa minggu sblm tu, baby besar
Aleesya 20 minggu yang disahkan meninggal, tp bila masa nak kebumikan baby tu bergerak...
Selepas doktor periksa memang sah Aleesya masih bernafas lagi....
cepat2 diorang hantar Aleesya ke NICU...

Ya Allah masa tu hanya Allah saja yang tahu perasaan mama...
mama mengharap jugak agar ada kajaiban Allah Taala...
mama harap anak mama ni kuat, dapat bertahan...

Aleesya duduk dlm inkubator... Mama pun x tahu di mana silapnya....
adakah kerana diabetes yg mama
hidapi? tp sepanjang kehamilan, Diabetes mama terkawal, darah tinggi mama pun ok....
mungkin Aleesya letih kita asyik berjalan & mungkin bukan rezeki kita bersama sayang....

Dlm pkl 12.30 tghari doktor dtg pada mama, doktor maklumkan yang anak mama dah meninggalkan mama & ayah.. Aleesya dah x de.... mama maklumkan ayah.. Ayah nak sgt tgk Aleesya, macam mana ayah tgk abang Adib dulu.... tp x sempat..... Segala urusan pengebumian Aleesya Moyang & tok2
sedara Aleesya yang uruskan..... Tok sedara Aleesya siap buat keranda kecil utk Aleesya... Aleesya dikebumikan di tanah perkuburan berhampiran rumah moyang.... Damailah engkau di sana anak2 ku... moga kita berjumpa di Akhirat kelak....

Aleesya sayang.....
Setelah 2 thn Aleesya meninggalkan mama & ayah.. mama hamil lagi... tp adik Aleeysa pun x mampu bertahan... Adik Aleesya x sekuat Aleesya.... mama keguguran lagi pada usia kandungan 11 minggu....
Mama & ayah terus sabar & sentiasa berdoa pada yang Esa agar 1 hari nanti Allah Taala akan kurniakan penyeri hidup buat mama & ayah... amin






Picas2 ni ajela kenangan mama dengan Aleesya....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net